"Naar mijn mening is de goede Berner Sennenhond, door zijn in alle opzichten harmonische bouw en zijn prachtige kleur, beslist de mooiste hond die er is.
De Berner Sennenhond is juist door het 'normale' zo mooi. Het oertype van de 'huishond' is in dit ras bewaard gebleven."

Dit schreef de Zwitserse hoogleraar in de geologie prof. dr. Albert Heim, de grote promotor van de Berner Sennenhond, aan het begin van de 20ste eeuw.

Maar niet alleen in het uiterlijk is die oertypische 'huishond' in de Berner Sennenhond bewaard gebleven. Ook in zijn karakter vinden we dergelijke waardevolle eigenschappen terug: hij vormt, zonder daarbij terughoudend te zijn, een nauwe band met 'zijn mensen' en zijn woonomgeving. Met vriendelijke opmerkzaamheid volgt hij alles wat er om hem heen gebeurt.

Hij maakt daarbij op treffende wijze onderscheid tussen de bekende personen, alle dagelijkse en min of meer 'gewone' voorvallen in zijn omgeving en uiteraard ook alles wat 'vreemd' is. Alle ongewone dingen en onbekende personen weet hij op betrouwbare wijze te melden en als het nodig mocht zijn, zal hij ook bereid zijn mensen en hun bezit te verdedigen.

Gewillig en opgewekt, maar toch met een zekere mate van zelfstandigheid zal hij de hem opgedragen plichten uitvoeren. Daarbij verbergt zich achter zijn robuuste uiterlijk een gevoelig en zachtmoedig karakter.

Behalve het fraaie uiterlijk is het mede door dat heerlijk karakter dat de moderne, gehaaste mens deze van oorsprong boerenhond zozeer aanspreekt, dat de Berner Sennenhond tot de populaire rassen is gaan behoren.

Uit: "De Berner Sennenhond" van Ruud Haak ISBN 90-6248-691-6

 

 

 

 

Gelieve niets van deze website over te nemen of te claimen als je eigen.
Al deze teksten zijn van mezelf, of zijn hier geplaatst met toestemming van de schrijver.
Laatst bijgewerkt op september 2005
Webdesign en mail to: Hedera Design